Saturday, March 2, 2013
8:26 AM
Assalamualaikum and Annyeonghaseyo! (◡‿◡✿)


Apa khabar, chingu? Sudah hampir setahun tak bagi tips-tips, kan? Mianhae... Sarah terdengar yang anda semua senang stress, marah, etc. dan tak tau bagaimana mahu hilangkannya,bukan?  Mari berkumpul di hadapan Ustazah Sarah ini. alimnya~ Hehe.. 

1. Mendengar music.
Mesti ramai suka lagu-lagu, kan? Mendengar lagu adalah tips yang terbaik untuk anda. Jika mahu dengar lagu sendirian, gunalah earphone anda, tanpa gangguan kawan lain. hehe~ Jika anda selalu dengar lagu yang sama, anda akan faham maksud lyrics dia, bukan?

2. Berkongsi masalah bersama BFF.
Anda sudah biasa kongsi gossip atau pengalaman dengan rakan karib, bukan? Tapi, anda pernahkah berkongsi masalah anda bersama mereka? Jika anda berkongsi bersama BFF anda, mungkin mereka akan bantu anda menyelesaikan masalah anda. Tapi, jangan la kongsi masalah anda kepada rakan yang mulut tempayan, mulut murai, etc...

3. Menjerit
Ini mungkin jarang digunakan oleh manusia-manusia. Menjerit bukan sekadar marah aja, tapi anda boleh menjerit kerana Allah swt... Dulu, Sarah pun pernah sekali, tapi menjerit ni menambahkan stress.. so, jika anda menjerit tanpa sesiapa ganggu, insya-Allah hati anda bertenang semula.

4. Menangis
Tips ini mungkin sesuai untuk kaum hawa yang baru sahaja clash bersama kaum adam... Kaum Adam, fahamilah kaum Hawa anda ini~ Menangis ini adalah kerana Allah swt. DIA mencipta Hawa lemah-lembut, sopan-santun, baik hati, etc... Jika untuk kaum Adam yang bersedih itu, menangislah kerana Allah, ye.

5. Berucaplah Dua Khalimah Syahadah
Tips ini pula hanya untuk kaum Islam yang beriman kepada Allah swt... Tips ini adalah tips yang paling indah kepada kaum Adam... berucaplah, solatlah, puasalah sebelum terlambat. Insya-Allah, anda akan kembali bertenang seperti selalu.


UPDATED: Sebenarnya ada banyak tips-tips untuk menghilangkan stress seperti anda sentiasa online, tonton televisyen, baca novel, etc... Setiap makhluk ada style sendiri, bukan? hehe. Just be yourself.

Kyaa! banyak sangat emotion icon, bukan? Mianhae... Harap tips ini berkesan untuk anda.
Assalamualaikum dan Kamsahamnida.

Labels:

blog archive
credit
Skin by Wanaseoby. Background taken from favim.com. Cute images taken from cute secrets
Crystal Heart